14 Şubat 2019 Perşembe

Ailemizin bireyleri olan 4 hayvanla birlikte yaşıyoruz. Sahiplendiğiniz hayvanlar sizin için ne ifade ediyor???


Veteriner hekimliği; sadece veteriner hekiminin yer aldığı bir bilim dalı değildir. Tekniker ve teknisyen gibi yardımcı personelin de bu tıp dalında büyük görevleri vardır. Temel (fizyoloji, patoloji, biyokimya, farmakoloji, mikrobiyoloji, vs.) ve Klinik (dahiliye, cerrahi, jinekoloji, ortopedi, anesteziyoloji ve reanimasyon, vs.) anabilim dallarının hepsinde ve bütün hayvan türleri konusunda uzman olduğunu iddia eden hekim de büyük ihtimalle yalan söylüyordur…

Yukarıdaki kısa bilginin ışığında neden sizlere bazı konularda yardımcı olamadığımı açıklamak isterim.

İdaresinden sorumlu olduğum işletme bir “muayenehane”dir. Teşhis, ayakta tedavi, basit cerrahi işlemler/operasyonlar ve koruyucu hekimlik uygulamaları yapılmaktadır.

Küçük hayvan klinisyeniyim, kedi, köpek, hamster, kaplumbağa, bukalemun gibi evde beslenen hayvanlara yardımcı olabilirim. Arabanızı bile sadece yetkili servise emanet ederken benim koyun, keçi, tavuk gibi hayvanlara yardımcı olamayacağımı anlamak bu kadar zor olmasa gerek. Gözümü para hırsı bürümüş olsaydı getirilen her hayvana bir antibiyotik-vitamin kombinasyonu reçete eder keyfime bakardım ama hiçbir canın o kadar ucuz olduğunu düşünmüyorum. Bir üroloğa gidip bademcik ameliyatı yapmasını istemeyeceğiniz gibi; eğer beslediğiniz hayvan sizin için değerliyse, daha sonra ağlamamak için, onu da işin ehline emanet etmelisiniz…

İlaç ve serum uygulamaları aslında veteriner teknisyenlerinin görevidir. Kendi hastalarım dışındakilere bu konuda yardımcı olamıyorum. Bu gibi konularda size yardımcı olabilmemin tek yolu teşhis koyan ve tedavi planını belirleyen meslektaşım tarafından yazılmış imzalı, kaşeli bir rapor veya epikriz ve tedavi reçetesi ile birlikte gelmeniz olabilir. Tek muayene masam olması ve yardımcı personelin olmaması, bazı hasta sahiplerinin hayvanı kontrol altında tutmayı başaramaması ve randevu saatlerine uymaması da özellikle serum uygulaması gibi gözetim altında yapılması gereken, uzun süren işlemleri yapmama engel olan önemli faktörler. İdeali, bu tip durumlarda hayvanın hospitalize edilmesi ve sıvı tedavisi bitmeden taburcu edilmemesidir. İnsanlar bile bazen hekimin talimatlarını dinlemezken, bir hayvanı damar yolu açık bir şekilde taburcu etmeyi doğru bulmuyorum…

Büyük cerrahi girişimler bir ekip işidir, asla tek başına yapılmamalıdır. Uzun süren ve güvenli bir anestezi sağlanmalıdır ve bunun tek yolu inhalasyon anestezisidir. Yani anestezik madde ve oksijenin kontrollü bir şekilde solunum yoluyla verilmesidir. Damara ya da kas içine enjekte edilen anestezikler sadece basit, kısa süreli operasyonlarda kullanılmalıdır. Bu nedenle basit cerrahi müdahaleler dışında kalan bütün operasyonlar için tam donanımlı bir kliniğe gitmenizi tavsiye ederim.

Tıbbi zorunluluk olmadığı halde, sadece estetik amaçlı kulak, kuyruk kesimi de asla yapmayacağım operasyonlardır!

Son olarak; hasta sahiplerinden daha önce uygulanan tedavi ve operasyonları, tıpkı aşı ve antiparaziter uygulamaları gibi, karneye kayıt ettirip imza ve kaşeyle onaylatmalarını ya da en azından e-reçete çıktılarını almalarını rica ediyorum.


Sağlıklı günler…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

COVID-19 PANDEMİSİ

Coronaviruslar veteriner hekimlerinin uzun yıllardır bildiği mikroorganizmalardır. Köpeklerde ılımlı ishalle seyreden bir türü ve tıpkı insa...