12 Aralık 2018 Çarşamba

KEDİ VE KÖPEK AŞILAMA PROGRAMI


Can dostlarımızı bulaşıcı hastalıklardan korumanın en önemli yolu aşılamaktır. Yavrulara anneden parazit bulaşma ihtimali çok yüksek olduğundan önce antiparaziter tedavi uygulanmalıdır. Kedilerde 6 haftalık, köpeklerde 4 haftalık yaşta antiparaziter tedaviye başlanabilir. Aşılamadan önce bu tedaviyi yapma sebebi aşıların sadece sağlıklı hayvana uygulanabileceğidir. Parazitler vücudun savunma sistemini zayıflatır, hastalıklara açık hale getirirler.

Genel muayene yapılmadan aşı uygulanmamalıdır. Sağlıksız hayvana yapılacak aşı onu hasta etmek demektir.

Hasta hayvana aşı uygulanması, soğuk zincir kurallarına dikkat edilmemesi, son kullanım tarihi geçmiş aşıların kullanılması, aşılamadan sonra hayvanın stres faktörlerine maruz kalması istenen bağışıklığın sağlanamamasının nedenleridir.

Çekirdek aşı programları tüm dünyada benzerdir sadece uygulama sıklıkları değişir, bunu her ülke kendi yasalarıyla belirler... Ancak bazen rutin dışı aşılamalara ihtiyaç duyulabilir. Rutin dışı aşılamalar, hayvanın yaşam koşullarına göre değişir. Bazı hastalıklar yaşadığınız bölgede çok yoğun bir biçimde görülüyorsa, evcil hayvanınızın ırkına göre bazı hastalıklara yakalanma ihtimali yüksekse ya da yaşam alanı hastalığa yakalanma açısından riskli ise rutin dışı aşılamalarla önlem alabilirsiniz.
KEDİ AŞILAMA PROGRAMI
Kediler 8-9 haftalık yaşa geldiklerinde ilk aşılamaları yapılır. Kedi çekirdek aşı programı FCV (Feline calicivirus), FVR (feline viral rhinotracheitis), FPLV (Feline panleucopenia virus) ve Rabies (Kuduz) aşılarını kapsar.
Kısırlaştırılmamış, başka kedilerle temas, kavga ihtimali yüksek kedilere FeLV (Feline leukemia); yüksek risk altındaki kedilere FIV (Feline immunodeficiency virus) aşısı da yapılmalıdır.
KÖPEK AŞILAMA PROGRAMI
Sağlıklı köpeklerde en erken 6 haftalık yaşta aşılama programı başlatılabilir. Köpek çekirdek aşı programı Distemper, Parvo-, Adeno-, Parainfluenza viruslar ve Rabies aşılarını kapsar.
Köpek Rutin Dışı Aşıları

Köpek rutin dışı aşıları bronşit (KC), leptospiroz, lyme, Corona (CCV) aşılarıdır.
  • Leptospiroz daha çok Marmara, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Çukurova'da görülmektedir. Köpeğiniz avlanmıyor, başka hayvanların idrar ve dışkısıyla temas etmiyor, susuzluğunu kontaminasyona açık su kaynaklarında (su birikintileri, göller, v.s) gidermiyor ya da bu kaynaklarda yıkanmıyorsa ve bölgenizde fare, çakal gibi hastalık taşıyıcı hayvanlar yoksa bulaşma riski düşüktür. Çok geç farkedilip ölüme götürebilecek bir hastalık tablosu oluşturduğu için aşılama rutin dışı olsa da önerilir...
  • Lyme da kenelerle bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Kenelerden korunan hayvanlarda risk minimaldir.
  • Coronaviruslar genelde tek başına hastalık tablosu oluşturmazlar, çoğunlukla eşlik eden başka bir hastalık vardır. En sık parvovirusla birlikte görülür. Uluslararası kılavuzlar rutin aşılamada parvovirus aşısının yeterli olduğunu savunmaktadır. Türkiye'de köpeklerin neredeyse %80'i taşıyıcıdır. Ciddi hastalık tablosu 45-60 günlük yavrularda görülebilir.
  • Bronşit aşısı köpeğiniz riskli bölgeye (barınak, hayvan oteli gibi köpeklerin toplu halde bulunduğu yerlere) girmeden birkaç hafta önce uygulanabilir. Uygulama yaşı en erken 2 haftadır.
Son olarak bir not:
Ülkemizin bazı bölgelerinde Leishmaniasis vakaları görülüyor. Protozoaların neden olduğu, bulaşıcı, paraziter bir hastalıktır. Aşısı ve spesifik tedavisi yok. Hastalık görüldükten sonra yapılacak şey ilerlemesini yavaşlatmaktır. Korunmanın tek yolu tatarcık sinekleriyle savaştır. Evcil hayvanlarınıza sinek kovucu tasma takmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı günler dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

COVID-19 PANDEMİSİ

Coronaviruslar veteriner hekimlerinin uzun yıllardır bildiği mikroorganizmalardır. Köpeklerde ılımlı ishalle seyreden bir türü ve tıpkı insa...