13 Aralık 2018 Perşembe

KEDİ VE KÖPEK BESLENMESİ


Sağlıklı yaşamın en önemli unsuru olan beslenme; korkutucu boyutta; ihmal ediliyor. Beslenme hatalarından kaynaklanan hastalıklarla sık karşılaşıyorum.
Kedi, köpekler özgür hayatta çiğ gıdalarla besleniyorlar, pişirme ve yüksek ısıda kurutma besinlerin yapısını bozuyor ama beslenme hatalarından kaynaklanan çok vaka gördüğüm için kar-zarar ilişkisine baktığımda tek tavsiyem hayvanların profesyonel mamalarla beslenmesi... "Ben evde kedim/köpeğim için ekstra zaman harcayıp her gün taze pişirilmiş dengeli bir dietle besleyeceğim" diyebilene de saygım sonsuz ve diet hazırlamalarında seve seve yardımcı olurum. Ama köpeğinizi sabah ve akşam yürüyüşlerine çıkarmak bile size eziyet geliyorsa ev yemeğiyle besleme konusunu bir kez daha düşünün derim.
Hazır mamalar mı ev yemekleri mi?
  • Yapılan bir klinik çalışma; ev yemeği ile beslenen evcil hayvanların %90'ının dengesiz ve yetersiz beslendiğini ortaya koymuştur.
  • Ev yemekleri ile; yetersiz pişirme ya da çiğ yemekle besleme sonucu; evcil hayvanınızı Salmonella, Listeria gibi çok tehlikeli bakteri hastalıklarına yakalanma riskine açık hale getirirsiniz.
  • Kalsiyum ve fosfor dengesini ev yemekleri ile sağlayamaz, çok ciddi hastalıklara davetiye çıkarırsınız.
Kemik ve BARF (Çiğ Yemek) Formülleri
  • Son yıllarda moda olan BARF; çiğ et, yumurta, etli kemikler ve sebze kombinasyonundan oluşuyor.
  • BARF savunucularını destekleyen hiçbir bilimsel dayanak yoktur.
  • Çiğ yemek dietlerinde besin zehirlenmesi ve bakteriyel kontaminasyon hem hayvanlar hem de sahipleri için büyük risktir.
  • BARF ya da başka çiğ yemek dietleriyle beslenen hayvanlar barsak tıkanması, diş kırıkları ve mide-barsak delinmesi riski altındadır.
Hangi mama?
  • Kesinlikle profesyonel mama!
  • Bütün kuru ya da konserve mamalar profesyonel mama değildir!
  • Market raflarından, evcil hayvan mağazalarından rastgele seçtiğiniz mamalar uzun vadade evcil hayvanınıza zarar verebilir.
  • Raf ömrü bu kadar uzun olan bir yiyecek maddesi koruyucu içermek zorundadır. 3 çeşit koruyucu var: Doğal koruyucular (E vitamini, baharatlar, sitrik asit), Antioksidanlar (yağ ve yağda çözünen vitaminleri oksidasyona karşı korur) ve Sentetik koruyucular (BHA ve BHT içerirler, etiketlerde "E" harfi ve yanında sayıyla sembolize edilirler. Kendiniz de bunları içeren ürünleri tüketmemelisiniz...) Mama seçerken hangi koruyucuyu içerdiğine dikkat etmelisiniz. Profesyonel mamalar doğal koruyucular içerir...
  • Bütün mamalar; ürün ve marka adı, hangi hayvan türünde ve kaç yaşında kullanılacığı, net ağırlık, içerik, beslenme talimatı, son kullanma tarihi, mama analizi ve üretici ya da dağıtıcı bilgilerini içermek zorundadır. Sadece profesyonel mamalar garantili analiz verileri sunar...
  • Evcil hayvanlar için beslenme standartları iki metodla belirlenir: Formulasyon Metodu (biyoyararlanım ve hayvanın yemi beğenme garantisi yoktur) ve Besleme Deneyi Metodu (Altın standarttır. Bir hayvanın belli bir mamayı yediğinde sonucunun ne olacağı önceden bilinir). Evcil hayvanların seveceği aromalar mamalara eklenerek severek tüketmeleri sağlanabilir ama sadece profesyonel mamalar biyoyararlanım garantisi verir...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

COVID-19 PANDEMİSİ

Coronaviruslar veteriner hekimlerinin uzun yıllardır bildiği mikroorganizmalardır. Köpeklerde ılımlı ishalle seyreden bir türü ve tıpkı insa...